jueves, 4 de junio de 2015

Reproducció

Ens hem reunit com cada setmana i després, del fet que vam tenir sobre la mort d'un peix, vam estar parlant de com pensàvem que es reproduïen aquests peixos. Aquests peixos els vam escollir perquè tenen tret característic molt interessant i és que són éssers vius de reproducció ràpida. Què vol dir això? Doncs que la seva reproducció i fecundació és més ràpida que les altres espècies. Aquest tret el vam poder observar quan va morir la femella, però el que no vam poder observar és com la femella embarassada els expulsa quan ja estan formats dins del seu cos. Tot i que, el que més ens ha cridat l'atenció és la seva fecundació. Per què hi ha peixos que la seva fecundació és interna i d'altres on la fecundació és externa? Quina diferència podem trobar entre aquests dos?  I com fa el mascle per arribar a fecundar a la femella? Fan un ritual? Aquestes últimes dues preguntes, les deixarem per poder fer l'observació i la recerca més endavant. 

Sabem que ponen ous, perquè ho vam analitzar quan el vam obrir i també aquest és un coneixement que tenim des que vam estudiar primària, però el que no sabem és si tots els ovípars es reprodueixen com la resta d'animals o de com el mascle fecunda a la femella. Traiem les nostres pròpies preguntes i conclusions, per exemple, un ocell es reprodueix mitjançant ous, però pensem que no ho fan de la mateixa forma que un peix. Per això ens tornem a fer la pregunta de: Quines diferències podem trobar? 

També ens preguntem si tots els ovípars ho fan de manera interna, com la femella que vam analitzar per dins. Llavors, tots els ovípars fecunden els ous de manera interna o n'hi ha que són fecundats de manera externa? Com sap l'ou que d'aquest ha de sortir un peixet? Què passa per dins?

Pensem una mica i parlem i ens ve al cap que, per exemple, una gallina és ovípar perquè pon ous, però no es interna, sinó externa; extreu l'ou i l'incuba. 

Però com fecunden un ou intern? I com es fecunda un d'extern? Pensem que la fecundació interna esdevé quan el mascle deposita l'esperma dins dels òvuls de la femella i l'externa és quan la femella expulsa els òvuls fora del seu "cos" i un mascle els fecunda. Com no sabem si aquesta conclusió és del tot encertada, busquem comparacions amb altres animals ovípars i, si més no, amb altres espècies de peixos. Per tant, això és el que pensem i per corroborar-ho vam cercar fotografies per saber si erràvem o no: 




Per a que quedi més clar com és la fecundació externa, mostrem aquesta imatge, en la qual es veu la femella expulsant els òvuls i el mascle, els espermatotzoides. Després d'un temps i produït el desenvolupament del l'embrió, s'obra l'ou i surt un peixet. 



Sabem que hi ha peixos que la femella expulsa els òvuls i un mascle els fecunda, ja que, per exemple, a la pel·lícula de "Nemo" al principi es pot observar que hi ha ous a una roca esperant a ser fecundats per un mascle. És al cas contrari dels nostres peixets, ja que ho fan de manera interna i un cop estan preparats per nèixer surten ja formats. Això ho sabem perquè vam observar els peixos d'altres grups i vam veure que quan van sortir estaven ja formats al "paritori". A més a més, cercant informació sobre els tipus de fecundacions, ens adonanem que no anem malament encaminats i que les nostres definicions d'extern i d'intern s'adapten bastant al que pensàvem des d'un principi.  Aleshores arribem a la conclusió que no només els rèptils, les aus i els amfibis ponen ous i són fecundats externament, sinó que dins del grup dels peixos cada espècie els pot fecundar de manera diferent. I en aquest vídeo i en el minut 2:9-2:20 veiem, un peix Molly parint, després de produir-se la fecundació interna.





Ara ens apareixen més preguntes com, tots els ovípars produeixen la mateixa quantitat d'ous?  No ho sabem però els humans, normalment, fecunden d'un en un, però d'altres en poden fecundar més. No tots els mamífers produeixen la mateixa quantitat d'embrions. Un cavall farà nèixer, en general, només un poltre; un gos, normalment, en tindrà més d'un cadell. Per tant, com és molt relatiu perquè cada ésser viu és diferent encara que sigui d'un mateix grup, suposem que amb els ovípars, igual que amb els mamífers, aquesta quantitat serà diferent i variarà.


A més a més, creiem que aquest tema es pot tractar a través de la conversa i l'observació. És possible que no veiem com es du a terme la reproducció però sí la fecundació interna o externa. La mort d'un peix ens pot servir per veure la seva estructura interna, o com en el nostre cas, la seva fecundació - com ens ha servit a nosaltres-. Això sí, hauria de ser un grup petit per poder fer aquesta observació, ja que 25 alumnes amb un peix tant petit i moltes mans seria difícil du a terme aquesta investigació. 


Una altra alternativa seria que la mestra obrís el peix i amb una càmera gravés el procés i es reproduís a la PDI, així tots podrien observar l'estructura interna d'un peix petit, i més aspectes. A més a més, si volem que toquin i experimentin, podríem complementar aquesta activitat amb la d'obrir una altra espècie de peix per tal de poder veure, comparar i viure en primera persona tot aquest procés.


Finalment, el dubte que se'ns presenta ara és si tots els peixos s'alimenten igual que altres espècies o altres grups de vertebrats. Però com encara no ho sabem, us ho explicarem a la propera entrada.




Desitgem que us hagi agradat!






No hay comentarios:

Publicar un comentario