La mort d’un dels peixos ha fet que ens sorgissin un seguit de dubtes sobre com són els peixos en general i en concret, els nostres.
Vam decidir obrir-lo per a veure com és el seu organisme, cosa que va provocar que ens preguntéssim con respiren aquests animals. Ho fan igual que els humans? Nosaltres, per a poder estar molta estona sota l’aigua hem d’agafar aire de la superfície. Serà que els peixos fan el mateix? Ràpidament vam descartar aquesta opció ja que l’aigua és el seu medi natural i per tant, no necessiten agafar aire de la superfície. Els passa el contrari que els humans: si passen massa estona en contacte amb la superfície, moren. Tot i que haviem observat que avegades boquejan fora de l'aigua com si necessitesin respirar.
Gràcies als nostres coneixements previs sobre aquest tipus d’animals marins, vam concloure que ells també necessiten l’oxigen per a respirar, igual que nosaltres. La diferència es troba en que els peixos l’extreuen de l’aigua.
Després de veure aquestes evidències, vam fer-nos el següent plantejament: Per què els peixos poden extreure l’oxigen de l’aigua i nosaltres ens ofeguem? Vam fer una primera recerca d’informació i la resposta es troba en una paraula: brànquies. Les brànquies són prolongacions de la pell, a través de les quals es produeixen intercanvis gasosos que constitueixen la respiració. Es troben situades darrere el cap.
El peix obre la boca i absorbeix l’aigua. En aquest moment, l’opercle (estructura dura que cobreix les brànquies) està tancat. Quan el peix tanca la boca s’obre l’opercle. Amb aquesta acció, s’obliga que l’aigua passi a través de les brànquies, d’aquesta forma l’oxigen l’usen per a la respiració i l’H2O surt pes les brànquies.
A l’hora de fer la dissecció, vam veure que el peix tenia dues petites fosses nassals. Aleshores ens va sorgir la qüestió de per què necessiten brànquies si tenen nas? Nosaltres respirem pel nas i la boca, no exclusivament per la boca. Als peixos els passa el mateix? Com que desconeixíem la resposta vam fer una recerca sobre el tema i vam trobar l’explicació científica la qual ens parla que la funció d’aquests orificis és únicament olfactiva. L’orifici més anterior és per on entra l’aigua i el posterior per on hi surt però aquestes fosses nasals no comuniquen amb la cavitat bucal.
Això significa que els peixos poden olorar igual que nosaltres? Aquest dubte el resoldre’m en una altre entrada, ja que ens interessa fer èmfasi en els sentits que posseeixen els nostres peixos...Poden sentir el que toquen? Veuen la realitat com nosaltres? Diferencien els sabors?
Després de saber com respiren els peixos, vam tenir un altre dubte: els peixos tenen pulmons per a respirar igual que nosaltres?
Buscant informació a la xarxa vam poder veure que els peixos respiren l'aire que està dissolt a l'aigua mitjançant les brànquies, com hem explicat anteriorment, i per tant, no tenen pulmons. Tot i així, vam trobar que hi ha un tipus de peixos, els peixos pulmonars, els quals sí respiren a través dels pulmons, però a diferència dels humans només en tenen un. Aquest no és el cas del nostre peix.
Així doncs, hem pogut observar i investigar sobre la respiració comuna dels peixos, ja que és per la qual respirava el nostre i a més, hem vist totes les semblances i diferències que tenen amb nosaltres.
Gràcies a tota aquesta recerca d'informació i els dubtes que han sorgit, els alumnes podrien arribar a treballar la respiració. Amb tot això, s’introduiria el tema de la respiració cel·lular. Les cèl·lules necessiten oxigen per combinar-lo amb la glucosa i obtenir energia; el diòxid de carboni produït dins de la cèl·lula s’ha d’alliberar a fora. Per transportar oxigen dels pulmons a totes les cèl·lules de l’organisme i eliminar-ne el diòxid de carboni és imprescindible el sistema circulatori que funciona gràcies als batecs del cor.
* informació extreta de: Ciència peixos.
Espere'm que sigue interressant i continuem al nostre aprenentatge !
No hay comentarios:
Publicar un comentario