domingo, 22 de febrero de 2015

Benvinguts a l'aventura


Hola, som la Carlota Esteban, l'Àlex Gómez i Sunita Sahuquillo estudiants de la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llul. Hem creat aquest blog per treballar el projecte dels éssers vius, des de l'assignatura “Didàctica de les ciències experimentals”, en la qual se'ns proposa apropar-nos a observar la vida d'un ésser viu a classe.


L'objectiu el qual ens hem marcat ha sigut fer un seguiment exectiu observant l´ésser viu amb una mirada tant pedagògica com científica. Hem escollit el món dels peixos per realitzar la nostra observació perquè basant-nos en la nostra experiència els peixos són un dels éssers més treballats a l'escola i a moltes escoles disposen d'una peixera. A més a més creiem que pot ésser molt enriquidor i interessant que els infants convisquin i puguin observar aquest ésser viu. El fet de tenir un peix a l'aula ja fomenta que els alumnes despertin la seva part de responsabilitat per cuidar-los. També, hem escollit els peixos a causa de la seva capacitat reproductiva perquè creiem que el fet de tenir cries, veure la reproducció... Dona molt de joc en l'observació i l'elaboració d'hipòtesis.

L'experiència de cuidar i d'observar a un ésser viu, comença en pensar quines característiques volíem que tinguessin els nostres peixos i d’entre totes les que vam dir, al final vam escollir-los amb les característiques següents: 

La primera és que un d’ells havia d’estar embarassat amb l’objectiu de poder veure com creixen aquests animals. La segona característica és que havien de ser dues parelles de 2 espècies diferents; per tal de veure les relacions entre ells i, a més a més, que fossin de reproducció ràpida. 

Un cop vam tenir totes aquestes característiques clares, vam mirar quin tipus de peixos podíem mantenir a l'aula, ja que l'hem escollit com a espai d'observació.


Així, doncs, buscant per internet vam poder resoldre quines espècies s’apropaven més a les característiques que prèviament havia pensat tot el grup. 

La manera com hem organitzat aquest treball és que un cop a la setmana els pesarem, veurem i compararem les diferències de pes entre la setmana d'abans i la que estiguem fent en aquell moment. També farem una hipòtesi sobre l'augment de pes que creiem. De la mateixa manera, haurem de tenir en compte un cop a la setmana el canvi de l'aigua; canviar-la, netejar-la, etc. I finalment, també hem de tenir en compte que un cop al mes hem de canviar el filtre. 

Esperem que us agradi i interpel·li l'experiència!